Waarom Zweeds leren?

Afgezien van de mogelijkheid om in Zweden of Finland te wonen (waar Zweeds een officiële tweede taal is), of om een belangrijk iemand te ontmoeten die alleen in het Zweeds weet te spreken, zoek je waarschijnlijk nog andere redenen om je te overtuigen om de moeite te nemen om het als tweede taal te leren. Per slot van rekening wordt Zweeds niet zo veel gebruikt als Chinees, Spaans of Engels – het behoort niet eens tot de top 10 talen van de wereld – maar weten hoe je de taal spreekt heeft wel zijn voordelen.

Als overleven in een vreemd land niet genoeg reden voor je is, dan is het interessant dat de Zweedse taal een van de gemakkelijkst te leren talen is voor mensen die vloeiend Engels spreken. Het is vermeldenswaard dat het Zweeds veel geleend heeft van andere, meer populair gebruikte en bestudeerde talen, zoals Frans, Duits en Engels, wat de aanvankelijke vertrouwdheid van de woorden voor een eerste taalleerder kan bevorderen.

Maar voordat geleende woorden werden opgenomen, heeft het Zweeds al lang overeenkomsten met de meeste andere Indo-Europese talen, in het bijzonder met het Noors, Deens en IJslands. Er wordt zelfs gezegd, dat als je weet hoe je in het Zweeds moet lezen, je ook meteen Deense en Noorse teksten kunt lezen, omdat het belangrijkste verschil tussen de drie talen waarschijnlijk in de uitspraak zit.

Een andere goede reden om Zweeds te leren, vooral als je van plan bent voor langere tijd in Zweden te blijven en aan de goede kant van de inheemse bevolking wilt komen, is dat het kennen van hun taal het voor hen gemakkelijker maakt om zich voor je open te stellen, terwijl je een vreemdeling in het land bent. De moedertaal leren is belangrijk als je het belangrijk vindt om veel vrienden te maken terwijl je daar bent, want het wordt in veel landen gezien als een manier om respect te tonen aan de inboorlingen.

Al overtuigd? Hier is nog een goede reden: met genoeg oefenen en nakijken kun je binnen een jaar Zweeds studeren al kennis opdoen van de taalregels. En zelfs als je de taal buiten Zweden studeert, zul je zeker anderen vinden om Zweeds mee te spreken om te oefenen, omdat er op elk moment tienduizenden Zweedse taalstudenten staan ingeschreven. Niets kan je echter beter laten kennismaken met de melodieuze en expressieve kwaliteit van de taal dan een regelmatig gesprek met een Zweedse moedertaal. Het is een taal die je het beste kunt leren voor meer dan alleen het ontcijferen van de handleiding van een geïmporteerde auto.

Plaats een reactie