Stockholm en Karlskrona

Zweden, bekend als het land van de Vikingen, is eigenlijk een vreemde mengeling van kosmopolitische steden en uitgestrekte open vlaktes. Voor budgetreizigers is Zweden een beetje duur.

Stockholm

Stockholm, een ongelooflijk mooie stad in de zomer, is het Venetië van Noord-Europa. Net als Venetië is Stockholm gebouwd op het water met kanalen en waterwegen die de stad doorkruisen. In plaats van een moeras is Stockholm eigenlijk een verzameling van tientallen, zo niet honderden kleine eilandjes.

Ondanks de schoonheid kan Stockholm een beetje steriel lijken voor een grote stad. Grote delen van de stad lijken volledig gewijd aan het bieden van werkplekken of woningen. Maar met een beetje graven zul je ontdekken dat de stad veel te bieden heeft.

Om het echte Stockholm te proeven, gooi je je reisgids weg en ga je naar de wijk Sodermalm. Sodermalm dateert van vóór de moderne wijken van de stad en biedt een kijkje in het verleden. In de buurt vind je authentieke oude kroegen, “hole in the wall” winkeltjes die allerlei vreemde dingen verkopen en kunstenaarsenclaves. In de zomer heeft Sodermalm veel terrasjes en een gezellige sfeer.

Karlskrona

Als je van marinegeschiedenis houdt, dan moet Karlskrona het zelfs afleggen tegen Sint Petersburg. De hele stad is aangewezen als historische plaats en staat bol van de marinegeschiedenis van Zweden. Tot de bezienswaardigheden behoren marinemusea, onderzeeërs en een verscheidenheid aan schepen uit verschillende tijdperken.

Hoewel de marinegeschiedenis Karlskrona domineert, heeft de stad veel meer te bieden qua sfeer. De oudere delen van de stad hebben een zware barokstijl, zowel wat betreft de architectuur, de straten als de epische parken. Er is niets bijzonders aan te wijzen, maar het is een goede stad om in de zomer te ontspannen. Als je een paar dagen vrij nodig hebt van het racen door Europa, is Karlskrona een goede plek om op te laden.

Zoals alle Scandinavische landen is Zweden in de zomer visueel prachtig. Hoewel de lange dagen je volop de gelegenheid geven om rond te zwerven, kunnen de hoge prijzen een domper zetten op het oude reisbudget.

Plaats een reactie