Malmo

Malmo is de hoofdstad van de provincie Skane in het zuidwesten van Zweden. In de 16e eeuw was het een belangrijke vissershaven, die met Kopenhagen concurreerde als meest invloedrijke stad van Scandinavië. Tegenwoordig staat de stad bekend om zijn drukke haven, maar ook om zijn rijke architectonische erfgoed.

Het imposante 16e-eeuwse Malmohus werd gebouwd door de Deense koning Christian ²²², toen Skane deel uitmaakte van Denemarken. Het bevat de Malmomuseer (Musea van Malmo), waaronder het Kunstmuseum, het Natuurhistorisch Museum, het Stadsmuseum, het Wetenschap & Techniek en Maritiem Museum, en het Kommendants Hus (Commandeurshuis).

De Nederlandse renaissancestijl is duidelijk zichtbaar in het indrukwekkende Radhuset (stadhuis) van Malmö, dat dateert uit 1546 en het belangrijkste plein van de stad, Stortorget, domineert. Ten noordoosten hiervan staat de 14e-eeuwse St. Petri’s Kyrks, gebouwd in de Baltische gotische stijl. Tot de mooiste kenmerken van de kerk behoren het altaarstuk (1611), de grootste van Scandinavië, en een prachtig versierde preekstoel. Tussen het doolhof van autovrije straten, omzoomd met winkels en cafés, ligt Lilla Torg (Klein Plein), met zijn kinderkopjes en charmant gerestaureerde huizen. Het plein heeft een levendige sfeer en trekt zowel toeristen als inwoners, vooral bij mooi weer.

Op de noordwestelijke hoek van het plein is de bruisende Saluhallen, een overdekte markt, met veel restaurants, cafés en gespecialiseerde levensmiddelenwinkels. Als je vanaf Lilla Torg naar het oosten gaat, kom je bij het Rooseum. Dit uitstekende museum voor moderne kunst werd in 1988 opgericht door de Zweedse kunstverzamelaar en financier Fredric Roos. Hier worden regelmatig retrospectieven gehouden van een aantal vooraanstaande internationale hedendaagse kunstenaars.

Plaats een reactie