Bezoek Scandinavië: Stockholm, Oslo en Helsinki

Stockholm

De hoofdstad van Zweden is ook de meest betoverende. De aantrekkelijke stad biedt waterwegen, parken, tuinen, sprookjesachtige kastelen, kerken en paleizen. Het maritieme gevoel van de stad maakt het ook een levendige, energieke plaats om te bezoeken.

Vervoer: hoe kom je er en in de buurt
Met het vliegtuig kun je naar het vliegveld Arlanda reizen. Het vliegveld van Stockholm ligt ongeveer 30 mijl van het stadscentrum. Over land heb je de optie van de langeafstandsbus of de trein. Het belangrijkste busstation is Cityterminalen, dat vlakbij het treinstation Centralstationen ligt. Als je vanuit Helsinki of Turku komt, is de veerboot ook een optie.

Klimaat
Van mei tot juli kun je genieten van de Zweedse zomer die elke dag ongeveer negen uur felle zon brengt. De winter is echter donker en erg kil met regelmatig sneeuw. De temperatuur in juli en augustus is gemiddeld 16 C en in de winter onder het vriespunt.

Accommodatie: Luxe tot budgetverblijven
Het internet biedt de beste informatie over de kosten, het aanbod en de ligging van hotels in Stockholm.

Attracties en evenementen
*Van mei tot augustus zijn er theatervoorstellingen in Drottingholms Court voor het zomermuziekfestival.

*Voor lekker eten, drinken en entertainment ga je begin juni naar Kungstradgarden voor het Taste of Stockholm evenement.

*Het Jazzfestival wordt half juli gehouden, begin augustus kun je het lesbische en homoseksuele evenement Stockholm Pride meemaken.

*Filmliefhebbers kunnen 24 uur lang films bekijken tijdens het Internationale Filmfestival van november.

Oslo

Oslo, de hoofdstad van het prachtige ruige Noorwegen, heeft genoeg om de bezoeker geïnteresseerd te houden. Om te beginnen heeft de stad 50 musea en vele kunstgaleries. Hoogtepunten zijn het Vikingschipmuseum, het Munch Museum en Holmenkollen. Een nieuwe attractie is het Nobel Vredescentrum.

Vervoer: hoe er te komen en rond te reizen

Het internationale vliegveld in Gardermoen bedient Europa en Noord-Amerika goed.
De trein kan je verbinden tot Londen, en de bus bedient Rusland, Duitsland en andere Scandinavische landen. Er gaan ook veerboten naar Duitsland en het Verenigd Koninkrijk.

De stad Oslo is compact genoeg om rond te lopen, hoewel je jezelf kunt verwennen met een boottocht over de fjord. Er is ook keuze uit bussen, een metrosysteem en taxi’s.

Weer
Het weer in Oslo is vrij tam in vergelijking met andere Scandinavische plaatsen. Tijdens de lange zomerdagen liggen de temperaturen rond de 16°C. Maar omdat het aan de kust ligt, regent het vaak. De winter is sneeuwrijk en er is niet veel daglicht, dus het kan behoorlijk somber zijn.

Accommodatie: Luxe tot goedkope verblijven
Het internet biedt de beste informatie over de kosten, het aanbod en de ligging van hotels in Oslo.

Attracties en evenementen
*Een belangrijke dag op de Noorse kalender is 17 mei. De Dag van de Grondwet is een traditionele dag die op grote schaal wordt gevierd met het kleden in klederdracht.

*Op midzomeravond worden op het strand vreugdevuren ontstoken, een ander groot feest in Oslo.

Helsinki

De stad met zijn waterwegen en parken voelt de frisse lucht van de nabijgelegen zee. De Finse hoofdstad, met invloeden uit Rusland en Zweden, heeft een bruisend marktplein, omgeven door klassieke architectuur, en al fresco cafés maken het een geweldige plek om rond te hangen op lange zomeravonden.

Vervoer: hoe kom je er en in de buurt
Vantaa International Airport, op 12 mijl afstand van de stad, verzorgt vluchten uit Rusland en andere Europese landen. De veerboot verbindt Zweden, Estland en Duitsland. De trein heeft ook internationale verbindingen.

Reizen door de stad wordt gemakkelijk gemaakt door een enkel kaartje voor al het openbaar vervoer, waaronder de tram, metro, veerboot en bus. Je kunt ook gemakkelijk een fiets huren bij een muntautomaat en een van de fietspaden van de stad uitproberen.

Weer
De wintermaanden kunnen in Helsinki zo koud worden als -5 C, terwijl het in de zomer gemiddeld 25 C is. Als je op zoek bent naar wat zon, zijn de beste maanden om de stad te bezoeken juni tot september.

Accommodatie: Luxe tot budgetverblijven
Het internet biedt de beste informatie over de kosten, het aanbod en de ligging van hotels in Helsinki.

Attracties en evenementen

*Als je van een drankje houdt, is het evenement waar de meeste drinkers zich te buiten gaan het meifeest, Vappu.

*Kaivopuisto Park houdt elke zondag gedurende de zomer wekelijkse concerten.

– Het Kunstfestival eind augustus tot september is een populaire tijd voor festiviteiten in de stad.

Plaats een reactie