Upsala

Upsala, een van de oudste nederzettingen van Zweden, aan de oever van de Fyrisan rivier, is ook een levendige universiteitsstad. Op de laatste dag van april trekken massa’s studenten met petten op door de stad voor de traditionele lentefeesten.

Het aantrekkelijke middeleeuwse centrum van de stad wordt gedomineerd door de Domkyrkan, de grootste gotische kathedraal van Scandinaviƫ. De gewelven, die dateren uit 1435, bevatten de relieken van de patroonheilige van Zweden, Sint Erik. Het Gustavianum met uivormige koepel, tegenover de kathedraal, dateert uit de jaren 1620 en huisvest het Universiteitsmuseum van Upsala. Onder de vele tentoonstellingen zijn een 17e-eeuws anatomisch theater en Egyptische, Klassieke en Noordse antiquiteiten. Op korte loopafstand staat de Carolina Rediviva, de indrukwekkende universiteitsbibliotheek.

Upsala Slott, het fort op de heuveltop van de stad, werd in de 16e eeuw gebouwd door koning Gustav Vasa, hoewel het later door brand werd verwoest. Het is nu gerestaureerd en herbergt ook het Upsala Kunstmuseum.

Een korte busrit ten noorden van het stadscentrum, Gamla Upsala is de plaats van de Kungshogarna, koninklijke grafheuvels die vermoedelijk dateren uit de 6e eeuw. Het Historiskt Centrum laat bezoekers kennismaken met de geschiedenis, legenden en overleveringen rond de grafheuvels en bevat displays met plaatselijke archeologische vondsten.

Plaats een reactie